25/5/13

Σαουδική Αραβία: Δίλημμα για την αποκάλυψη ευαίσθητων δεδομένων πατρότητας

Με ένα σοβαρό ηθικό δίλημμα ήρθαν αντιμέτωποι οι ερευνητές του Διεθνούς Ιατρικού Ερευνητικού Κέντρου King Abdullah στο Riyadh της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Bioethical Inquiry. Αναφέρουν ένα ανδρόγυνο που ζήτησε την διενέργεια γενετικού ελέγχου στην κόρη του, η οποία υπέφερε από σοβαρή αναπηρία, προκειμένου να διαπιστώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης παθολογικού γονιδίου σε περίπτωση που αποκτούσαν άλλο παιδί. Από τα αποτελέσματα του ελέγχου προέκυψε ότι πατέρας του κοριτσιού δεν ήταν ο σύζυγος της μητέρας.

Αν και τα έντυπα συγκατάθεσης ρητά υποχρέωναν τους ερευνητές να αποκαλύψουν οποιαδήποτε σχετική πληροφορία στους γονείς, αυτοί δίστασαν να γνωστοποιήσουν το αποτέλεσμα στον πατέρα δεδομένων των βαρύτατων συνεπειών που θα επέσυρε μία τέτοια αποκάλυψη. Στον Ισλαμικό κόσμο η μοιχεία θεωρείται σοβαρή παραβίαση της τιμής που οδηγεί αναπόφευκτα στο διαζύγιο, στον κοινωνικό στιγματισμό της γυναίκας και, σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και στον θάνατο της. Παράλληλα, η τιμή του άνδρα αμαυρώνεται και οι οικογένειες των δύο συζύγων αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση.

Κάποιοι ειδικοί σε θέματα ηθικής (πιθανώς από τον Αραβικό κόσμο) θα τάσσονταν υπέρ της δημοσιοποίησης του αποτελέσματος, πιστεύοντας πως ο σύζυγος θυσιάζεται άσκοπα για την ανατροφή του παιδιού αυτού και πως η απόκρυψη απλώς λειτουργεί ως επιβράβευση της απιστίας. Ωστόσο, οι αρθρογράφοι θεωρούν ότι η νομολογία πιθανότατα θα υποστήριζε την μη αποκάλυψη της πληροφορίας λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί για την ζωή της μητέρας και την ευημερία του παιδιού, αλλά και της σπουδαιότητας του θεσμού της οικογένειας στην Ισλαμική κοινωνία.

Η Επιτροπή Ηθικής του νοσοκομείου τόνισε: "Στην συγκεκριμένη περίπτωση και δεδομένης της φύσης της πληροφορίας, η ανάγκη τήρησης του καθήκοντος αληθείας πρέπει να παραμεριστεί όχι μόνο γιατί η είδηση θα επηρεάσει ένα μεγάλο αριθμό προσώπων, αλλά και επειδή τίθεται θέμα απειλής της ζωής… μητέρα και παιδί ίσως βρεθούν σε κίνδυνο αν υπερισχύσει το δικαίωμα του πατέρα να μάθει την αλήθεια".


Το καθήκον αληθείας είναι μία από τις πλέον σημαντικές και κατοχυρωμένες αρχές της ιατρικής δεοντολογίας. Ωστόσο, η ανάγκη προστασίας του δεν εμφανίζεται τόσο αυτονόητα απόλυτη όταν συγκρούεται με θέματα θρησκείας και πάγιας κοινωνικής ηθικής. Σε περιπτώσεις όπως αυτή, όπου η τήρηση του απειλεί με δυσβάσταχτο κόστος, η επιλογή της μίας ή της άλλης οδού πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

Πηγή: BioEdge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου