Η μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όπως και η κατάψυξη ωαρίων για να διατηρηθεί η γονιμότητα των γυναικών που διανύουν την τέταρτη και πέμπτη δεκαετία της ζωής τους. Ωστόσο, ειδικοί στην εξωσωματική γονιμοποίηση υποστηρίζουν ότι αυτή η λύση θα προσφέρεται μόνο στις γυναίκες των οποίων η γονιμότητα απειλείται από ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Πρόσφατα μια κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Μελβούρνη της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι είχε προβεί στη συγκεκριμένη διαδικασία σε μία 43χρονη γυναίκα. Το 2005 πριν αρχίσει θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού από τον οποίο έπασχε, είχε ληφθεί ωοθηκικός ιστός και στη συνέχεια επανεμφυτεύτηκε επιτρέποντας τη γυναίκα να έχει πάλι φυσική ωορρηξία. Τώρα η γυναίκα είναι έξι εβδομάδων έγκυος, και είναι η 20η περίπτωση στον κόσμο και η πρώτη στην Αυστραλία όπου επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη μέσω αυτής της πρωτοποριακής τεχνικής.
Ενώ η διαδικασία σημαίνει ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμα και να αντιστραφεί, ειδικοί πάνω σε θέματα γονιμότητας έχουν δηλώσει ότι η ψύξη ωοθηκικού ιστού είναι ακόμη σε πολύ πειραματικό στάδιο ώστε να προσφερθεί σε γυναίκες νεότερης ηλικίας οι οποίες δεν είναι έτοιμες να μείνουν έγκυες αλλά θα ήθελαν να έχουν ανοικτή αυτή την επιλογή στο μέλλον. Αν και η τεχνική καθυστερεί την εμμηνόπαυση δεν σημαίνει ότι την αναβάλλει επ' αόριστον. Η διαδικασία κατάψυξης θα μπορούσε επίσης να βλάψει την ποιότητα των ωαρίων, αλλά η τεχνολογία βελτιώνεται συνεχώς. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνική, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Ισραήλ, προσφέρει ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες με ενδομητρίωση και άλλες γυναίκες που κινδυνεύουν από πρόωρη εμμηνόπαυση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου