25/5/13

Η.Π.Α.: Εφαρμογή κινητού τηλεφώνου βοηθά προσπάθειες μαζικού εμβολιασμού

Το φθινόπωρο του 2011, ο Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών δήλωσε ότι προγραμματιστές και εργαζόμενοι στον τομέα της δημόσιας υγείας πρέπει να συνεργαστούν για τη δημιουργία εφαρμογών κινητού τηλεφώνου που θα βοηθήσουν στην εντόπιση, παρακολούθηση, μέτρηση και πρόοδο θεμάτων δημόσιας υγείας. Η εταιρία Countermind Mobile Intelligence και η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Ντένβερ είχαν είδη αναπτύξει μία τέτοια εφαρμογή.

Συνεργάζονταν για να αναπτύξουν μια εφαρμογή για να χρησιμοποιηθεί σε μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού. Για πρώτη φορά δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας εμβολιασμού μηνιγγιτιδόκοκκου στο Colorado State University το 2010 και τον επόμενο χρόνο σε πέντε κλινικές γρίπης που ήταν μέρος της εκστρατείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων.



Η εφαρμογή επιτρέπει στους εργαζόμενους στον τομέα της δημόσιας υγείας να εγγράφουν άτομα, να συλλέγουν πληροφορίες και να παρακολουθούν τους εμβολιασμούς και στη συνέχεια να μεταφέρουν τα στοιχεία σε βάσεις δεδομένων. Δεν εξοικονομεί χρόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εμβολιασμού (ο μέσος χρόνος που χρειάζεται για ένα άτομο να ολοκληρώσει τη διαδικασία από την εγγραφή μέχρι και τον εμβολιασμό είναι περίπου τέσσερα με πέντε λεπτά), αλλά, η εξοικονόμηση χρόνου επιτυγχάνεται στη συνέχεια, καθώς η εφαρμογή διευκολύνει την αποτελεσματικότερη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων χωρίς χαρτιά και χαμένα δεδομένα. Μπορεί να λειτουργήσει σε κινητά τηλέφωνα που είναι συμβατά με εξωτερικά εξαρτήματα scanner και ακολουθείται μία διαδικασία τριών βημάτων. Στο πρώτο βήμα, ένας εργαζόμενος σαρώνει την ταυτότητα, το δίπλωμα οδήγησης, την ταυτότητα εργασίας κτλ του ατόμου και συμπληρώνει κάθε άλλη απαραίτητη πληροφορία ταυτοποίησης. Ένας κινητός εκτυπωτής εκτυπώνει τότε μια ετικέτα με barcode η οποία χρησιμοποιείται για την αναγνώριση του ατόμου. Στο δεύτερο βήμα, ένας εργαζόμενος σαρώνει το barcode και καταγράφει πληροφορίες σχετικά με ιστορικό υγείας του ατόμου. Στη συνέχεια, γίνεται ο εμβολιασμός, σαρώνεται το barcode για μία ακόμα φορά και καταγράφονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό όπως το είδος του, η δοσολογία, το σημείο της ένεσης κτλ. Όλες αυτές τις πληροφορίες αποθηκεύονται σε ένα διακομιστή και στη συνέχεια αποστέλλονται σε μία καθορισμένη βάση δεδομένων, όπως τα μητρώα εμβολιασμού.



Ο κύριος στόχος της εφαρμογής είναι η υποστήριξη της δημόσιας υγείας μέσω της ταχείας συλλογής και μεταφοράς τυποποιημένων δεδομένων. Επίσης η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες χρήσεις. Αν και αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται για εμβολιασμούς, η εταιρία ανάπτυξης της εφαρμογής πιστεύει ότι θα μπορούσε να έχει και άλλες χρήσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας όπως σε περιπτώσεις μαζικών καταστροφών. Για παράδειγμα, μπορεί σε τέτοιες περιπτώσεις να σαρώνεται η ταυτότητα του ατόμου και να ειδοποιούνται μέλη της οικογένειάς του.

Πηγή: Med City News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου