Τους τελευταίους μήνες στη Γαλλία συζητείται η αναθεώρηση του νόμου για τη Βιοηθική που περιλαμβάνει πληθώρα ζητημάτων όπως η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ο προγεννητικός έλεγχος, οι γενετικές εξετάσεις, η έρευνα στο έμβρυο και η δωρεά οργάνων. Στο γενικότερο αυτό πλαίσιο, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ηθικής της Γαλλίας (Comite Consultatif National d' Ethique, CCNE) εξέτασε το ζήτημα της νομιμοποίησης της παρένθετης μητρότητας, δηλαδή της κυοφορίας ενός εμβρύου από μια γυναίκα για λογαριασμό μιας άλλης που δεν μπορεί να κυοφορήσει.
Η αντιμετώπιση της παρένθετης μητρότητας διαφέρει σημαντικά διεθνώς. Σε κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Μ. Βρετανία, ο Καναδάς, η Ινδία και κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, η νομοθεσία επιτρέπει την παρένθετη μητρότητα, υπό προϋποθέσεις, σε άλλες, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Δανία, η πρακτική αυτή είναι ανεκτή, ενώ αλλού, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία κ.α., απαγορεύεται ρητώς από τη νομοθεσία. Ιδιαιτέρως στη Γαλλία, τον τελευταίο καιρό συζητείται η πιθανότητα αλλαγής της νομοθεσίας. Η ανάπτυξη του αναπαραγωγικού τουρισμού δίνει τη δυνατότητα σε Γαλλίδες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, να ταξιδέψουν σε χώρες όπου η παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται, ώστε να αποκτήσουν παιδί, γενετικά δικό τους. Έτσι, έχουν υπάρξει περιπτώσεις στις οποίες ζευγάρια επέστρεψαν στη Γαλλία με παιδιά που απέκτησαν με τη βοήθεια παρένθετης μητέρας στο εξωτερικό όμως τα παιδιά αυτά δεν μπορούσαν να αναγνωριστούν ως βιολογικά τους παιδιά.
Η Γαλλική Επιτροπή εξέτασε τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της νομιμοποίησης της παρένθετης μητρότητας. Τα επιχειρήματα κατά της νομιμοποίησης, και υπέρ της διατήρησης της παρούσας Γαλλικής νομοθεσίας, βασίζονται στη διατάραξη της σύνδεσης που δημιουργείται μεταξύ μητέρας-εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στους αυξημένους ιατρικούς κίνδυνους για την παρένθετη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στον κίνδυνο εμπορευματοποίησης του εμβρύου και εργαλειοποίησης της παρένθετης μητέρας και στις σημαντικές αλλαγές που επιφέρονται στο παραδοσιακό οικογενειακό οικοδόμημα.
Τα επιχειρήματα υπέρ της νομιμοποίησης της παρένθετης μητρότητας υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση δημιουργεί διακρίσεις, καθώς περιορίζει τη δυνατότητα χρήσης της παρένθετης μητρότητας στα ζευγάρια με οικονομική δυνατότητα να καταφύγουν στο εξωτερικό. Αντίθετα, θεωρούν ότι η νομιμοποίηση θα αποτρέψει παράνομες πρακτικές, που μπορεί να πραγματοποιούνται εντός της χώρας, αλλά και την προσφυγή Γάλλων πολιτών σε χώρες όπου η πρακτική εφαρμογή της παρένθετης μητρότητας, λόγω της νομοθεσίας που ισχύει αλλά και των κοινωνικών συνθηκών, οδηγεί στην εκμετάλλευση των παρένθετων μητέρων, κάτι που η Γαλλική νομοθεσία έχει ως στόχο να αποτρέψει. Επίσης, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία υπέρ της παρένθετης μητρότητας, η απαγόρευσή της περιορίζει την δυνατότητα της ελευθερίας επιλογής όλων των εμπλεκομένων.
Η πλειοψηφία των μελών της CCNE κατέληξε ότι τα επιχειρήματα κατά της νομιμοποίησης της παρένθετης μητρότητας υπερτερούν αυτών υπέρ αυτής, ακόμα και στην περίπτωση που θα θεσπίζονταν αυστηροί ρυθμιστικοί όροι. Έξι μέλη μειοψήφησαν και κατέθεσαν τη δική τους άποψη υπέρ της νομιμοποίησης, κάτω από πολύ αυστηρούς όρους που θα εξασφαλίζουν τα αλτρουιστικά κίνητρα της παρένθετης μητέρας και τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των εμπλεκομένων.
A.X.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου