Γενικές Αρχές των Κοινωνικών Υπηρεσιών Υγείας
Συγγραφέας: Κ. Κρεμαλής
Όπως αρμόζει σε μελέτη με στόχο τη μετάδοση βασικών γνώσεων και προβληματισμών, έχει επιλεγεί η νομική και όχι η διεπιστημονική προσέγγιση σε σχέση με τα οικονομικά και τις πολιτικές υγείας. Για τον ίδιο λόγο τα ηθικά, δεοντολογικά ή ιατρικά διλήμματα εξετάζονται μέσα από το πρίσμα της ερμηνείας του δικαίου και όχι στην αξιοκρατική ή φιλοσοφική τους διάσταση.
Σε μια εποχή που η ιατρική ευθύνη απασχολεί καθημερινά την επιστημονική γνώση, αλλά και τα πρωτοσέλιδα του Τύπου και τις αίθουσες των δικαστηρίων, πρέπει να οριοθετούνται επακριβώς τα δικαιώματα, οι υποχρεώσεις και οι διαδικασίες που προσφέρονται από το δίκαιο στον ιατρό, στον ασθενή και στους οικείους του. Με τη μελέτη αυτή επιδιώκεται η απρόσκοπτη επίλυση των διαφορών και η εκτόνωση των υπερβολών, από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Τονίζεται, εξ άλλου, η αλληλοτροφοδότηση της ιατρικής και της νομικής επιστήμης, η οποία μόνο οφέλη για το άτομο και το κοινωνικό σύνολο μπορεί να έχει.
Ειδικότερα το έργο επιμερίζεται σε δύο κύρια κεφάλαια. Στο πρώτο αναλύονται οι γενικές αρχές προσφοράς κοινωνικών υπηρεσιών υγείας, μεταξύ των οποίων τα σχετικά με τις έννομες σχέσεις δημοσίου δικαίου που διαπλάθονται, την έννοια και την έκταση των υγειονομικών παροχών και ειδικές μορφές ιατρικών επεμβάσεων και φροντίδων υγείας (υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μεταμοσχεύσεις, ιατρική έρευνα, ευθανασία κ.ά.). Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται τα σχετικά με τις γενικές αρχές ζήτησης κοινωνικών υπηρεσιών υγείας (υποκείμενα και νομική φύση λήψης υγειονομικών παροχών, θεμελίωση, έκταση, αγωγιμότητα και άσκηση δικαιωμάτων, δικαστικός και εξώδικος έλεγχος κοινωνικών υπηρεσιών υγείας).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου